ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI KORONAVÍRUS HÍREK

Kedves Állattartók!

A koronavírussal kapcsolatban kialakult helyzetre való tekintettel, szeretnénk Önöket napra készen tájékoztatni az állategészségügyi híreket illetően. Kizárólag az állatokat és Gazdikat érintő információkat osztunk meg hiteles forrásokból, valamint Rendelőnkkel kapcsolatos fontos tudnivalókat.

Állatorvosi Rendelő - Koronavírus tájékoztató

Állategészségügyi koronavírus hírek

A Magyar Állatorvosi Kamara Elnökségének ajánlata

Tisztelt Ügyfeleink!

 

A mai tudományos tények és ismeretek szerint a hazánkban általánosan háziállatként tartott állatfajok (beleértve természetesen a kutyákat és a macskákat is) nem terjesztik aktív módon az emberek járványos koronavírusos megbetegedését (COVID-19) kiváltó kórokozót. Az emberi megbetegedések nem a háziállatainktól származnak és fordítva, a mai ismeretek szerint ezt az emberi megbetegedést kiváltó vírus nem betegíti meg a háziállatainkat.

A vizsgálati eredmények alapján kimondható, hogy a humán megbetegedések terjedésében az emberek egymás közötti közvetlen érintkezése és a cseppfertőzés (köhögés, tüsszögés) a legfőbb tényező.

Mindezekre és a humán koronavírus járványhelyzetre figyelemmel, az Önök, a munkatársaink és a családtagjaink védelme érdekében arra kérjük Önöket:
ha Ön lázas, légzőszervi panaszai vannak (köhög, náthás), kérjük ne látogassa meg intézményünket, az állatának intézményünkbe hozatalára kérjen meg más, egészséges személyt.
• ha az emberi koronavírusos járvány szempontjából Ön veszélyeztetettnek minősül (például 14 napon belül fertőzött környezetben tartózkodott, vagy a magyar Kormány által a járvány miatt ideiglenesen beutazási tilalmi listán megnevezett országban járt), kérjük ne látogassa meg intézményünket, az állatának intézményünkbe hozatalára kérjen meg más, fertőzött környezettel kapcsolatba nem hozható egészséges személyt.
• a mai ismeretek szerint az emberek járványos koronavírusos megbetegedése elsősorban az idősebb korosztályokban okozhat súlyos megbetegedést. Ezért azt javasoljuk, hogy a járvány lezajlásáig az idősebb állattartó ügyfeleink – kerülve a saját fertőződésük lehetőségét – ne hozzák az intézményünkbe az állataikat, kérjenek meg arra más, egészséges fiatalabb személyt.
• az intézményünkbe belépéskor –amennyiben szükséges- kérjük mossa meg a kezét a bejárat melletti mosdónkban
• a váróhelyiségben egy állattal lehetőleg csak egy kísérő személy tartózkodjon
• kérjük, a váróhelyiségben az állataikat kísérő személyek tartsanak egymástól legalább 1 méteres védőtávolságot, kerüljék a fizikai kapcsolatot (érintés, fizikai üdvözlés, kézfogás) más állattartókkal
• a várakozási idő csökkentése, illetve elkerülése érdekében védőoltás elvégzésére, vizsgálatra kérjen intézményünkbe időpontot a +36 26/332450-es vonalas számon rendelési időben (H-P 9-12-ig és 15-18-ig, szo 9-12-ig)

 

 

Állateledelbolt és Kutyakozmetika nyitvatartása a mindenkori szabályok szerint!

Állatorvosi szolgáltatás besorolása (nemzetközi állásfoglalás)

A COVID-19 koronavírus járvány miatti hatósági intézkedések a külföldi példák szerint esetenként lakhelyelhagyási tilalmat, területi karantént is jelenthetnek. Ilyen intézkedést jelenleg hazánkban nem hoztak, de az Operatív Törzs sajtótájékoztatóin utaltak rá, hogy a jövőben nem zárható ki, hogy indokolt esetben – és csak akkor – élnek ezen lehetőségekkel. Az ilyen helyzetekben fontos tudni, hogy mi az amiért el lehet hagyni a lakhelyet. A nemzetközi állatorvosi szervezetek (World Organisation for Animal Health (OIE), World Veterinary Association (WVA), Federation os Veteranians of Europe (FVE) egybehangzó állásfoglalása szerint az állatorvosi munka az ún. “essential business” kategóriába tartozik, tehát az ilyen tevékenységekre kialakított eljárásrendet javasolják alkalmazni.

https://www.fve.org/covid-19-faqs/

http://www.worldvet.org/news.php?item=434#prettyPhoto

COVID és az állatorvos

COVID és az állatorvos

 

▼▼ Fontos, kérem olvassa el, kattintson a kapcsolóra a folytatásért ▼▼

COVID és az állatorvos (fontos, kérem olvassa el)

Az alábbi információk a Magyar Állatorvosi Kamarának a témában kiadott tájékoztatóin, és a Kisállatorvosok Világszövetségének (WASVA) ajánlásán alapulnak.

 

  1. A COVID-19 vadon élő állatokban alakult ki, róluk került át az emberre. Mi áll ennek a hátterében?

A koronavírusoknak számos változata alakult ki és cirkulál rendkívül hosszú ideje vadon élő madarakban, denevérekben és emlősállatokban is. Ezek a vírus természetes hordozói, rezervoárjai.

A COVID-19 mutáció feltételezések szerint denevérben alakult ki, és eddig pontosan nem tisztázott úton került át az emberekre. Súlyos megbetegedést csak emberben okoz, egyéb fajokban nem.

  1. Mekkora kockázatot jelentenek a háziállatok a fertőzés emberről emberre való átvitelében?

A mai tudományos ismereteink és a tények alapján a hazánkban leggyakrabban háziállatként tartott állatfajok – a kutyák és a macskák – nem terjesztik aktív módon a COVID-19 kórokozót.
Igaz, hogy a COVID-19 mutáció állatokban alakult ki, azonban nem egy olyan, klasszikus, állatról emberre terjedő fertőző betegségről – zoonózisról – van szó, mint pl. a veszettség vagy a lépfene.
Az emberi megbetegedések nem a háziállatainktól származnak és fordítva is igaz: a mai ismeretek szerint az emberi megbetegedést kiváltó vírus nem betegíti meg a háziállatainkat.

A vizsgálati eredmények alapján kimondható, hogy a humán megbetegedések terjedésében az emberek egymás közötti közvetlen érintkezése, a cseppfertőzés (köhögés, tüsszögés) a legfőbb tényező.
Eddig egyetlen eset ismert (Hongkongból) amikor egy fertőzött beteg kutyájának orrváladékából minimális mennyiségben ki tudták mutatni a COVID-19 vírust, de a kutyák fertőzésközvetítő szerepét, a vírus szaporodását kutyában az azóta elvégzett kutatások semmilyen formában nem tudták alátámasztani. Azóta további több ezer kutya és macska mintáját tesztelték a vírusra, egyetlen pozitív esetet sem találtak.

  1. Vannak-e a háziállatok között terjedő koronavírusok?

Háziállatainkban (sertés, szarvasmarha, kutya, macska) is okoznak különböző koronavírus fajok megbetegedéseket – hasmenést, légúti tüneteket – ezek azonban nem terjednek át az emberre, nem jelentenek semmiféle humán egészségügyi kockázatot.

  1. Hogyan tudja megoldani egy otthoni karanténba (lakásba) kényszerült ember a kutyája sétáltatását?

Ebben az esetben szükség van egy segítőre – aki pl. a vásárlást is el tudja intézni az illetőnek. Az ideális megoldás az, ha a karantén idejére a segítő magához tudja fogadni az állatot. Célszerű előre inkább kettő, mint egy ilyen ismerőst keresni, hogy az esetleges kórházi kezelés estére is maradjon megoldásunk.
Fő szabály, hogy a potenciálisan fertőzött személytől a lehető legnagyobb távolságot kell tartani, mindenféle személyes kontaktust (kézfogás, ölelkezés, puszi, stb.) szigorúan kerülni kell, maszkot és kesztyűt kell viselni az állat átvételekor és a visszavitelkor – és utána alapos kézmosás és kézfertőtlenítés javasolt.

Amennyiben ilyen segítőt nem sikerül találni, akkor sajnos átmenetileg menhelyre kell a kutyát bízni. A NOÉ Állatotthon Alapítvány facebook oldalán részletesebben is ír az egyéb lehetőségekről és teendőkről.

  1. Mekkora fertőzésveszélyt jelent a kutyasétáltatás, ha az csak kis területen (pl. egy kutyafuttató) oldható meg?

Ilyen esetekben is az emberek közötti kontaktus, a gazdik egymás közötti érintkezése jelenthet veszélyt. Ne fogjunk kezet, ne simogassuk egymás kutyáját, tartsunk a többi tulajdonostól a lehető legnagyobb távolságot (két méter távolságról is lehet beszélgetni).

  1. Szükséges-e a sétáról visszatérve fertőtleníteni a saját cipőnk talpát, esetleg a kutya mancsait?

A fertőzés egyetlen bizonyított terjedési módja az ember-ember közötti érintkezés, a kutya nem viszi be a fertőzést a mancsán sem. A szokásos tisztasági szabályok betartása természetesen indokolt – pl. ha sáros a kutya lába, akkor letöröljük. És természetesen alaposan kezet mosunk a megérkezéskor.

  1. Milyen fertőtlenítőszereket használjak?

A COVID-19 súlyos megbetegedést okozhat, de zsíroldékony külső burkának köszönhetően nem tartozik az ellenálló vírusok közé. Az alapos – legalább 15 másodperces – meleg vizes, szappanos kézmosás az esetek túlnyomó részében elegendő.

Célzott kézfertőtlenítésre a koronavírussal szemben a leghatékonyabb a 69-71%-os alkolhol (etanol). Az alkoholos kézfertőtlenítők általában ilyen koncentrációban tartalmazzák a hatóanyagot, 1 perc behatási idő elegendő a vírus elpusztítására.

Felületfertőtlenítésre az 1% Hypo oldat megfelelő.

  1. Miért szükséges felkészülnünk kisállataink eledeleinek pótlására?

Az állateledel boltok nyitvatartási idejét korlátozták, és a vásárlói roham, átmeneti készlethiány sem zárható ki. Négylábú családtagjaink védelme és élelmezésük biztosítása ugyanolyan fontos számunkra, mint bármely más családtagunké. Ugyanúgy, ahogy egy hosszabb nyaralás előtt felkészülünk arra, hogy Kedvencük is a rendszeresen etetett tápot kapja, most is gondoskodjunk megszokott tápjáról, hiszen egy nem megszokott tápról való átállás megterhelheti emésztőrendszerét, és a hirtelen eledel váltás hasmenést okozhat.

  1. Mekkora kockázatot jelent az állatorvosi rendelő felkeresése?

Az állatorvosi rendelőkre és az állatgyógyászati készítményeket forgalmazó helyekre nem vonatkoznak a kormány által meghozott nyitvatartási korlátozások, az állatok gyógyítása zavartalanul folytatódhat a szükséges óvintézkedések betartása mellett.
Az esedékes védőoltásokat a COVID-19 járvány alatt is meg kell kapnia kedvencünknek, de egyéb betegsége is jelentkezhet, amellyel muszáj állatorvoshoz vinni.

Az emberekkel való érintkezésre azonban itt is figyelni kell. A váróban tartsanak egymás között legalább 1 méter távolságot – ha ez nem oldható meg, inkább a szabadban várakozzanak. A jelen helyzetben nagyon fontos, hogy kérjenek időpontot a várakozási idő csökkentése érdekében!
Javasolt a váróban és a kezelés alatt maszkot viselni, a rendelőbe való belépéskor használjuk a kézfertőtlenítőt.

Aki lázas, légzőszervi panaszai vannak (köhög, náthás), ne vigye a védőoltásra a kutyáját, kérjen meg arra más, egészséges személyt.

Aki az emberi koronavírusos járvány szempontjából veszélyeztetettnek minősül (például 14 napon belül fertőzött környezetben tartózkodott, vagy a magyar Kormány által a járvány miatt ideiglenesen beutazási tilalmi listán megnevezett országban járt), ne saját maga vigye állatorvoshoz kedvencét, kérjen meg arra más, fertőzött környezettel kapcsolatba nem hozható egészséges személyt.

A mai ismeretek szerint az emberek járványos koronavírusos megbetegedése elsősorban az idős korosztályokban okozhat súlyos megbetegedést. Ezért azt javasoljuk, hogy a járvány lezajlásáig az idősebb állattartók – kerülve a saját fertőződésük lehetőségét – ne vigyék a védőoltásra a kutyájukat, kérjenek meg arra más, fiatal, egészséges személyt.

Miként működik a szappan a koronavírus ellen?

 

Napok óta halljuk, hogy kézmosással tehetünk a legtöbbet a koronavírus terjedése ellen. A szappan az egyik legjobb megoldás! Rendelőnk váróból nyíló mosdójában folyamatosan rendelkezésre áll a szappan és papír kéztörlő, a helyiséget rendszeresen takarítjuk/fertőtlenítjük.

Cikk megjelenése: Égen – Földön – Föld alatt 2020. Március 14.
Nem lehet eléggé hangsúlyozni a kézmosás szerepét a vírus elleni védekezésben. De vajon hogyan is működik pontosan a szappan, miben rejlik az ereje?
A New York Times tudomány rovata készített egy rendkívül informatív ábrát, amelyből könnyen megértjük a lényeget. (Ábra készítői Jonathan Corum, ill. a cikkíró Ferris Jabr

A koronavírus örökítőanyagát (vagyis azt az RNS-t, amely a sejtekbe jutást követően vírusgyárrá alakítja a sejteket) egy lipidburok veszi körbe, ebben a burokban számos fehérje is megtalálható, illetve a vírus nevét adó külsőért felelős fehérjetüskék, amelyek a sejtbe bejutásért felelősek.

A vízben oldott szappan a kezünkre tapadt koronavírusok (illetve számos más, szintén lipidburokkal rendelkező kórokozó) lipidburkával bánik el igen hatékonyan. A szappan egyik fele hidrofil, ez lehetővé teszi azt, hogy feloldódjon a vízben; a másik fele hidrofób, ez viszont a lipidekhez vonzódik és befurakodva közéjük, a szappan számos vízben oldott molekulája egyszerűen felhasítja a lipidet. A burok felhasadásával a lipidben lévő fehérjetüskék is kiszabadulnak, s ezzel a vírus örökítőanyaga már nem lesz képes bejutni a sejtekbe. A szappan molekulái a szétszabdalt vírus darabkáit körbefogják, s a vízzel ezt leöblítjük a kezünkről.

A szappanos kézmosás során a dörzsöléssel azt kell elérni, hogy a teljes bőrfelületen, annak redőiben, zugaiban (beleértve a gyűrűnk vagy a körmök alatti részeket is!) megbújó kórokozókat is elérje a szappan, a dörzsöléssel mechanikailag segítjük ezt elő. Pont emiatt is hatékonyabb védekezési lehetőség a szappanos kézmosás az alkoholos fertőtlenítésnél: a kézfertőtlenítővel dörzsölés híján nem biztos, hogy tökéletesen eljut bőrünk minden zugába a szer. A kézfertőtlenítő használatát olyan alkalmakra célszerű tartogatni, amikor nincs a közelben víz és szappan, például utazáskor. 

LEGFRISSEBB HÍREK

Kedves Állattartók!

A koronavírussal kapcsolatban kialakult helyzetre való tekintettel, szeretnénk Önöket napra készen tájékoztatni az állategészségügyi híreket illetően. Kizárólag az állatokat és Gazdikat érintő információkat osztunk meg hiteles forrásokból, valamint Rendelőnkkel kapcsolatos fontos tudnivalókat.

Karanténban a háziállat lehet az egyik legjobb pszichológus

Karanténban a háziállat lehet az egyik legjobb pszichológus

hvg.hu 2020. május 9.

A háziállatok jelenléte sokat segít abban, hogy könnyebben átvészeljük a kijárási korlátozással járó bezártságot. Az otthon töltött idő alatt sokan a kutyájukhoz vagy macskájukhoz fordulnak lelki támaszért. 

Tovább a cikkre >>

Labradorokat képeznek ki, hogy kiszagolják a koronavírusos embereket – Qubit

Labradorokat képeznek ki, hogy kiszagolják a koronavírusos embereket – Qubit

2020. május 3.

Amerikai kutatók arra képeznek ki nyolc labrador retrievert, hogy kiszagolják a COVID-19 betegséget okozó vírust.

Tovább a cikkre >>

Koronavírus állatokban

A kutya, a macska és a COVID-19

2020. április 28.

A Zállatorvos elmondja, hogy a háziállatok elkaphatják-e a vírust, és ha elkapják, akkor tovább tudják adni?

Tovább a cikkre >>

Koronavírus szabadlábon

Koronavírus szabadlábon

2020. március 24.

A Zállatorvos rengeteg kérdést kapott az előző videó után. Megpróbál válaszolni a kérdésekre a 2020. Március 24-I állás szerint.
Aeroszolos fertőzés?

Tovább a cikkre >>

Hogy nem kell bezárni a rendelőket?

Szakszerű összefoglaló a sebészi maszkokról.

2020. március 23.


A saját és kollégáink védelme érdekében megköszönjük, ha maszkban jönnek rendelőnkbe!

Tovább a cikkre >>

Hogy nem kell bezárni a rendelőket?

Nem kell bezárni az állatorvosi rendelőket a koronavírus miatt

hvg.hu 2020. március 17.

Bognár Lajos országos főállatorvossal is egyeztetve arra hívnánk fel a figyelmet, hogy az állategészségügyi szolgáltató intézményeket nem kell bezárni – közölte Gönczi Gábor, a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke.

Tovább a cikkre >>

Miért pont a szappan a leggyilkosabb ellenfele a koronavírusnak?

Miért pont a szappan a leggyilkosabb ellenfele a koronavírusnak?

2020. március 16.

Az alkohol alapú fertőtlenítők is hatékonyak, de a szappan tud valamit, amit azok nem. Egy szakértő magyarázza el. Napok óta halljuk, hogy kézmosással tehetünk a legtöbbet a koronavírus terjedése ellen.

Tovább a cikkre >> 

Az új koronavírus járvány

Az új koronavírus járvány

2020. március 16.

Rideg Richárd vendége Dr. Rusvai Miklós egyetemi tanár, víruskutató volt, az emberek és állatok közös kórokozói által okozott betegségek kapcsán zajlott a beszélgetés.

Tovább a cikkre >>

 

Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)

Mennyire (nem) halunk meg? (COVID-19)

2020. március 12.

Zállatorvos népszerű és érthető videókat készít. Ez a második része a Koronavírusról készült videóknak

Tovább a cikkre >>

 

Koronavírus (COVID-19) összefoglaló, mert még tutira nem unod...

Koronavírus (COVID-19) összefoglaló, mert még tutira nem unod…

2020. február 21.

Zállatorvos népszerű és érthető videókat készít. Első része a Koronavírusról készült videóknak 2020. Februárjában.

Tovább a cikkre >>