UltrahaNgos vizsgálat

Ürömi ultrahangos készülék
Rendelőnkben az egyik legkorszerűbb Mindray  color doppler ultrahang készülékkel találkozhatnak pácienseink.
Az ultrahangos vizsgálatokat végzi:
Dr. Minya László
Dr. Szeleczky Regina

Kérjük vizsgálat előtt jelentkezzen be!
Dr. Minya László

Ürömi Állatorvos

Dr. Szeleczky Regina

Ürömi Állatorvos

Mire alkalmas az ultrahangos vizsgálat? 

 

A Pilisvörösvári és Ürömi Állatorvosi Rendelőben fő célunknak tűztük ki, hogy a házi kedvencek mindig a lehető legjobb diagnosztikai és terápiás ellátást kapják.

Ennek keretében szereztük be nemrég az állatgyógyászatban használatos egyik legmodernebb diagnosztikai ultrahangos készüléket. Cikkünkben röviden leírjuk az ultrahang használatát és a diagnosztikai lehetőségeket.

Ultrahangoknak a 20 000 Hz-nél magasabb frekvenciájú hangokat nevezzük. Ezek a hangok az emberi fül számára nem hallhatóak, az állatok azonban képesek az alacsonyabb rezgésszámúakat érzékelni, ill. egyes fajok képesek ultrahangokat előállítani is. A kibocsátott és a visszavert hullámok különbségéből teljes pontossággal megállapítják a tárgyak alakját és távolságát, még korlátozott látási viszonyok esetén is. Pl. denevérek sötétben, vagy bálnák a vízben.

Az állatvilágon kívül mi emberek is számos területen alkalmazunk ultrahangokat, többek között orvosi ill. állatorvosi felhasználásra is. Gyógyászati szempontból az ultrahangnak aktív és passzív felhasználási módjait különböztetjük meg. Aktív felhasználáskor nagyobb intenzitású hullámokat használunk. Az erősebb rezgések lehetővé teszik pl. a fogkő mechanikai eltávolítását is. Ebbe a kategóriába tartozik a kozmetikában manapság népszerű ultrahangos zsírbontás is. Passzív felhasználásnak nevezzük, amikor az ultrahang energiája kicsi, így a vizsgált anyagokban nem okoz szerkezetváltozást. 

Állatorvosi ultrahang Ürömön

Képalkotó eljárás

Állatorvosi területen a passzív ultrahangot, mint képalkotó eljárást használjuk. A diagnosztikai ultrahang gép nemcsak hullámok kibocsájtására, hanem a visszavert hullámok felfogására is alkalmas. Egy központi számítógépes egységből és egy ehhez csatlakoztatott fejből áll. A fejben lévő kristályok elektromos áram keltette rezgésükkel ultrahang-hullámokat bocsátanak ki. A hanghullámok a testben tovaterjednek, egy részük a határfelületekről visszaverődik, szóródik, más részük elnyelődik. A visszavert hullámokat a készülék vizsgálófeje érzékeli, elektromos jellé alakítja és továbbítja a központi egységbe. A készülék az elektromos jeleket vizuális képpé formálja. Első ránézésre a megjelenő szürke massza egy meghibásodott televízió képernyőjére emlékeztet. Ám a gyakorlott vizsgáló a monitoron kirajzolódó szervek méretét, alakját, szerkezetét is megállapítja belőle.

 

Az ultrahang vizsgálatról

Ultrahanggal láthatóvá tehetőek a has- és medenceüregi szervek, a szív, az agy bizonyos területei a kutacsokon keresztül, a szem és egyéb lágyszöveti struktúrák. A bélrendszerben lévő nagy mennyiségű gáz illetve béltartalom a hasüreg áttekintését nehezíti vagy lehetetlenné teheti, ezért –egyes esetekben- 6 órás koplaltatás illetve enyhe hashajtás vagy beöntés javasolt. A vizsgálandó terület felett a szőrt minden esetben le kell nyírni, mert az ott lévő levegő az ultrahangok terjedését gátolja. Borotválás után egy speciális géllel kenjük be a bőrt, hogy még tisztább, részletgazdagabb képet kapjunk. Ezektől a kis kellemetlenségektől eltekintve viszont, a vizsgálat fájdalommal nem jár, az alacsony frekvenciájú hullámoknak nincs káros hatásuk a szövetekre, nem szükséges hozzá védőfelszerelés, és normál esetben nem igényel bódítást sem, ezért szükség esetén kockázat nélkül megismételhetjük azt!

A művelet során az állat a hátán vagy az oldalán fekszik. Teljes hasüregi vizsgálat során megfigyeljük a hasüregi szervek alakját, szerkezetét. Keressük az esetleges rendellenes szövetszaporulatokat, daganatos gócok előfordulását. A gyomor és a bélrendszer áttekintésekor megfigyeljük a perisztaltikát, a gyomor és a bélfal vastagságát, alkalmanként idegen tárgyak is felismerhetők. A vesékben, húgyhólyagban, epehólyagban kóros esetben köveket vagy homokot láthatunk. A vemhesség 21.-ik napjától a magzatok fejlődése is nyomon követhető.

Ultrahangos vizsgálattal kezdeti stádiumban lévő szervi elváltozások, daganatos elváltozások idejekorán diagnosztizálhatók. Ez lehetőséget biztosít akár a teljes gyógyuláshoz, más esetben pedig az időben megkezdett terápiával a beteg életének tünetmentes időszaka hosszabbítható meg. Ezért az idősödő kutyáknál és macskáknál javasoljuk a szűrővizsgálatok elvégzését is.

Állatorvosi ultrahang Ürömön
Állatorvosi ultrahang Ürömön

Kérdések és válaszok a szív ultrahangos vizsgálatával kapcsolatban:

Mikor gondoljak arra hogy szív ultrahang vizsgálatra van szüksége a házi kedvencemnek?

Először is vannak fajták amelyeknél a szívbetegség előfordulása szinte biztosra vehető ilyen például a cavalier king charles spaniel. Ennél a fajtánál 5 éves korig évente, e felett fél évente célszerű egy általános szívvizsgálat, szívzörej esetén szívultrahang végzése. Az ultrahanggal talált elváltozás súlyosságától függően évente vagy félévente szívultrahang kontroll javasolt.
Általánosságban is elmondható hogy kistestű kutyáknál (10kg alatti testtömeg) az átlaghoz képest gyakrabban találkozunk szívbillentyű elégtelenség okozta szívbetegséggel. Nagy testű fajtáknál (pl. német juhász, doberman) gyakoribb a szívizomzat túlnyúlása, elgyengülése vagy az ezzel épp ellentétes a szívizomzat túltengésével járó szívbetegség.
Macskák esetén a taurin nevű aminosav hiányában a szívizomzat túlnyúlásával járó szívbetegség alakulhat ki, ezért ma már minden macskaeledel tartalmaz taurint. Előfordulásával a csak házi koszton élő állatoknál kell számolni. Bizonyos macskafajtákban, ezek közül kettőt emelnék ki a ragdollt és maine coont (ahol a genetikai defektus is bizonyított) a szívizom túlzott megvastagodásával járó szívbetegség gyakrabban fordulhat elő, de egyszerű házi macskában is találkozhatunk vele.

Milyen tünetekre figyeljen a gazdi ami felhívhatja a figyelmet a szívbetegségre?

Az első tünet lehet a fáradékonyság vagy akár a hirtelen ájulás is. Feltűnhet hogy játék után sokáig liheg az állat, nehezen nyugszik meg, sokáig szaporán veszi a levegőt. Vagy egyszerűen csak indokolatlanul liheg. Egy egészséges kutya percenként 20-30 levegőt vesz ébren, nyugalmi állapotban, de mivel nagyon sok tényező befolyásolhatja az ébrenléti légzésszámot, sokkal fontosabb adat, az alvásközben mért percenkénti légzésszám. Egészséges kutyában ez 25/perc alatt van.
Köhögés is jele lehet szívbetegségnek ami jellemzően fekvés után közvetlenül de akár napközben is többször jelentkezhet.

Mire jó a szív ultrahangos vizsgálata?

Segít megállapítani a szívbetegség súlyosságát, a gyógykezelés lehetőségeit, mivel a szív ultrahangos vizsgálatával képet kapunk a szív üregeinek, ereinek tágasságáról egymáshoz való arányáról, a szívizomzat vastagságáról és doppler ultrahanggal láthatóvá tehetők a véráramlás rendellenességei is.

A szív vizsgálatát EKG készülékkel is ki tudjuk egészíteni.

Dr. Szeleczky Regina
Dr. Minya László
Dr. Saufert Gyula